Brezplačni spletni slovarji www.pons.si

04.11.2009

Na spletni strani www.pons.si smo objavili obsežne brezplačne spletne slovarje s prevodi, primeri rabe in posnetki izgovarjave. Vsebino slovarjev, več kot 4.5 milijona besed, fraz in primerov, lahko dopolnjujejo tudi uporabniki.

Založba Rokus Klett je z izdajo obsežnih in sodobnih spletnih slovarjev www.pons.si ponudila brezplačno izobraževalno gradivo vsem, ki se redno ali občasno srečujejo s tujimi jeziki - učencem, dijakom, študentom, akademikom, lektorjem, prevajalcem in tečajnikom, pa tudi zaposlenim v podjetjih.
V tem trenutku so uporabnikom na voljo slovarske zbirke za angleščino in nemščino, v načrtu pa je še izid zbirk za druge jezike. Slovarji so del mednarodnega projekta, ki ga vodi Rokusova matična založba Klett s sedežem v Stuttgartu, zato imajo uporabniki prek www.pons.si neomejen dostop tudi do tujih slovarskih zbirk, kot so špansko-angleška, italijansko-nemška, francosko-nemška in druge, vključno s slikovnimi slovarji.
Vse zbirke obsegajo v seštevku več kot 4.5 milijona besed, fraz in primerov rabe. Upoštevajo knjižni in pogovorni jezik, slengovske in žargonske izraze, strokovno besedišče z različnih področij, pa tudi več regionalnih različic posameznih jezikov.
Založba Rokus Klett je že maja letos objavila del vsebine svojih slovarjev v sklopu spletnega iskalnika www.najdi.si, sedaj pa samostojno ponuja precej razširjeno različico, obogateno z zvočnimi posnetki, več prevodi, dodatnimi stavčnimi primeri in z možnostjo dodajanja besed, prevodov ali primerov s strani uporabnikov.

Maruša Kmet, glavna direktorica Založbe Rokus Klett
»Gre za najobsežnejše brezplačne spletne slovarje v Sloveniji, za katerimi stojijo močna uredniška ekipa in dolgoletne izkušnje naših partnerjev iz tujine. Doslej so založniki v Sloveniji omogočali dostop do različnih spletnih slovarjev predvsem proti plačilu. Vsebine niso redno ažurirali in tukaj smo v prednosti mi, saj se jezik stalno spreminja, pojavljajo se nove besede in fraze. Naša druga ključna prednost je v tem, da lahko vsak uprabnik ustvari svoj profil na www.pons.si in postane soavtor slovarjev. Seveda bodo nad dodano vsebino bdeli uredniki založbe, kar slovarjem zagotavlja kredibilnost.«

 

Nazaj